Indsamling af glas

Alle husstande får hentet glas derhjemme - men hvad sker der med det indsamlede glas? Få svaret her.

Siden indførelsen af affaldsordningerne fra 2018/2019 har alle borgere fået hentet glas derhjemme. Glasset indsamles i et rum sammen med metal og hård plast og sorteres efterfølgende, før det sendes til genanvendelse.

Lokal genanvendelse desværre ikke mulig
Oprindelig var det meningen, at Reiling i Næstved skulle sortere metal, glas og hård plast (MGP) og aftage borgernes glas. Det gjorde de også i en periode, men virksomheden måtte opgive først sorteringen og senere også modtagelsen af det sorterede glas, da de med deres teknologi ikke kunne opnå en høj nok kvalitet på glasset. Reilings anlæg er nemlig optimeret til at håndtere glas indsamlet for sig, og indsamlingen af MGP plus den efterfølgende sortering giver flere så glasskår, hvilket har vist sig desværre ikke at fungere hos Reiling, der har en 10 mm grænse.

Glas og flasker afleveret på genbrugspladsen genanvendes dog stadig hos Reiling i Næstved. Det samme gælder glas fra lokale kuber.

Indsamlet glas genanvendes i Polen
Vi er kede af, at glasset ikke kan genanvendes lokalt. At køre det til Reiling ville være både nemmere og billigere. Når man genanvender glas i stedet for at fremstille nyt glas, opnår man en miljøgevinst, og 10 % af den går tabt pga. den ekstra transport.

I dag afsætter vi nemlig glasset til en virksomhed i Polen via Marius Pedersen, som vi har indgået en aftale med. AffaldPlus har været på inspektion på fabrikken i Polen, som i kraft af stor kapacitet og moderne teknologi godt kan håndtere glasset fra MGP og sende det videre til genanvendelse på glasværker i samme område. 

Glasværket i Polen er fra 2015 og kan håndtere 800 ton glas i døgnet. Glasset læsses op i tragte, herefter bliver det knust og en medarbejder sorterer de største emner fejlsorteret affald fra. På et bånd sørger magneter for, at metal sorteres fra. Herefter kommer glasset igennem to sigter og ned i en tørreovn. Til sidst sørger elektromagnetiske filtre for, at glasset sorteres i brunt, grønt og mixet glas. Denne elektromagnetiske sortering kan sortere helt ned til 3 mm! 

Nyt udbud kan sikre lokal genanvendelse
I dag er det RGS Nordic i Herlufmagle, der står for at sortere MGP. Vi har dog et nyt udbud ude på sorteringen, hvor vi lægger op til, at en del af glasset skal sorteres i en kvalitet, som kan genanvendes lokalt. Vi forventer at have en ny kontrakt omkring 1. august 2020.