Sortering i hjemmet
Her finder du information om, hvordan du får styr på sorteringen derhjemme. Nedenstående gælder alle vores ejerkommuner med undtagelse af Slagelse Kommune, som kommer med på samme sortering den 1. maj 2024.
Sådan skal du sortere derhjemme
Madaffald er fx frugt-, kød- og brødrester. Det skal afleveres i de poser, kommunen anbefaler. Husk knude!
Læs mereRestaffald er fx bleer og emballage med rester i. Restaffald skal altid afleveres i lukkede poser.
Læs merePlast er både blød og hård plast. Det skal i samme rum som drikkekartoner eller kartoner fra madlavning.
Læs mereDu må blande papir og småt pap. Det kan fx være aviser, kuverter eller æggebakker. Afleveres løst.
Læs mereGlas er fx vinflasker, glasskår, konservesglas m.m. Det skal lægges løst i beholderen.
Læs mereMetal er fx øldåser, stanniol, folie- og alubakker. Metallet genanvendes som en del af nye produkter.
Læs mereBrug din røde miljøkasse til farligt affald, batterier, småt elektronik og elpærer. Kræver, at du bestiller afhentning.
Læs mereDu kan få hentet storskrald inkl. tekstilaffald hjemme hos dig selv. Det kræver dog, at du bestiller afhentning.
Læs mereSøg i vores Affalds-ABC
Er du i tvivl, så slå det op i Affalds-ABC'en. Her får du at vide, hvor du skal gøre af dit affald - både derhjemme og på genbrugspladsen.
Mere om din sortering
Det giver faktisk rigtig god mening at bruge bare en smule vand på at gøre dit affald rent nok til, at det kan sendes til genbrug.
For ved at bruge bare en smule vand på din emballage kan vi spare vand og energi på den lange bane.
Din genbrugsbeholder er kun til småt pap og papir. Store papkasser skal køres på genbrugspladsen eller afleveres til storskrald.
Ellers er der ikke plads nok i din beholder, og din skraldemand får svært ved at tømme.
Godt begyndt er halvvejs fuldendt...
Indret din sortering derhjemme og få tips til at pakke traileren. Så kommer du hurtigere af med affaldet på genbrugspladsen.
Ram plet når du smider ud!
Hver gang du rammer plet med din sortering, vinder vi alle sammen. For så kan dit affald genbruges og skabe ny værdi.
Læs mereOfte stillede spørgsmål om affald
1. Hvorfor skal noget af affaldet blandes sammen?
I din affaldsordning må du blande noget af dit affald sammen. Det er for at undgå, at du får for mange affaldsbeholdere i din indkørsel.
Derfor skal småt pap afleveres sammen med papir. Og plast skal i samme rum som mad- og drikkekartoner. På den måde begrænser vi antallet af affaldsbeholdere ved din husstand. Hvis hver affaldstype skulle have haft sin eget rum eller sin egen beholder, ville det have betydet mindst en eller to beholdere mere.
Papir og småt pap genanvendes herefter samlet og bliver til nye papprodukter. Plasten sorteres maskinelt og adskilles fra mad- og drikkekartonerne, så hver affaldstype kan blive genanvendt hver for sig.
2. Hvad sker der med mit affald, når I har hentet det?
Restaffaldet, dvs. mælkekartoner, bleer, støvsugerposer, beskidt emballage m.m., køres til forbrænding på AffaldPlus’ anlæg i Slagelse og Næstved. Her udnytter vi energien fra forbrændingen af affaldet til at producere el og varme.
Madaffaldet, dvs. madrester, grøntsager, køkkenrulle, kaffegrums osv., køres til AffaldPlus’ anlæg i Næstved. Her bliver det most til en grød (kaldet ’pulp’). Pulpen afsættes til biogasanlæg, som fremstiller el og varme ud af biogassen. Det, der bliver tilbage, når det moste madaffald er blevet bioforgasset, bruges som gødning og jordforbedringsmiddel i landbruget. Læs mere om behandlingen af madaffald.
Papir og småt pap køres til AffaldPlus’ genbrugsterminal i Næstved. Her bliver det kontrolleret for urenheder, hvorefter det sendes til genbrugsfabrikker, som fremstiller nyt pap og papir.
Plasten køres sammen med mad- og drikkekartoner til et anlæg, hvor materialerne bliver skilt ad. Herfra sendes de videre til behandlingsanlæg, som genanvender materialerne hver for sig. Fx skiller man fibrene fra kartonen fra plasten og genanvender begge dele hver for sig. Plast smeltes om, så den kan indgå i nye produkter.
Glas sendes til genanvendelse på et behandlingsanlæg i Danmark eller i Europa. Her bliver det knust og bagefter smeltet om til nye glasprodukter, fx nye vinflasker.
Metal sendes til genanvendelse. Det smeltes om og indgår i produktionen af nye metalprodukter, fx nye stegepander og dåser.
3. Kan jeg fortsat hjemmekompostere?
Fremover får du hentet frugt- og grøntsagsrester sammen med dine øvrige madrester som fx kød, pålæg osv. Men har du en velfungerende kompostbeholder i din have, kan du vælge fortsat at benytte den – men altså kun til frugt- og grøntsagsrester og haveaffald. Det er som hidtil ikke tilladt at hjemmekompostere kødaffald.
4. Hvor rent skal affaldet til genbrug være?
Metal, glas og plastemballage skal være tømt og skyllet fri for de værste madrester - med koldt vand. Kræver emballagen mere rengøring end en sjat kold vand, kan det ikke betale sig at sende det til genbrug, men skal hellere smides ud med restaffaldet.
Husk, at emballagen ikke behøver at være fuldstændig ren, men ren nok til at den kan ligge i affaldsbeholderen i et stykke tid uden at tiltrække skadedyr og gøre arbejdsmiljøet dårligt for de mennesker, der skal håndtere affaldet.
Læs mere her
5. Giver det mening at skylle affald, der skal genbruges?
Det giver faktisk rigtig god mening at bruge bare en smule vand på at gøre dit affald rent nok til genanvendelse.
For ved at bruge en smule vand (som er en fornybar ressource) kan vi sikre genbrug af de ikke-fornybare ressourcer som metal, glas og plast. Der går rigtig meget vand (og energi) til, når vi skal fremstille produkter af helt nye råstoffer som metal, glas og plast. Men når vi genanvender, reduceres både vand- og energiforbruget ganske betydeligt.Læs mere om vandforbrug ved skylning
6. Bliver mit sorterede affald holdt adskilt?
Ja! Det kan du tro, det gør. Særlige to-kammerbiler henter dit affald derhjemme, og bilernes indretning sikrer, at affaldet holdes adskilt i to rum. Når bilerne ankommer til AffaldPlus, læsser de ligeledes af to gange. Der er strenge krav til dokumentation, så du kan være sikker på, at vi ved præcis, hvor meget restaffald og madaffald vi får leveret. Læs mere om to-kammerbilerne og aflæsningen.
7. Hvorfor skal jeg skrue lågene af plastdunke og flasker?
Når plasten skal sendes videre på sin vej til at blive genbrugt, skal den forinden balles på en stor ballepresse. Ellers bliver det både miljømæssigt og økonomisk meget omkostningstungt. For den skal måske ud at køre mange hundrede kilometer, før den når til et genanvendelsesanlæg. Hvis der er låg på dunke og flasker, og de indeholder en lille rest, kan det sprøjte ud over de medarbejdere, der betjener ballepressen. Og det kan medføre alvorlige skader, afhængigt af, hvad der er i dunke og flasker.
Ved at skrue låget af undgår du, at dunkene og flaskerne eksploderer ved sammenpresningen. Og vi sikre, at emballagen er tom. Plastlågene må selvfølgelig gerne komme ned sammen med den øvrige plast – bare de er skruet af.
8. Hvad med alt mit andet affald?
AffaldPlus’ genbrugspladser tager imod alt det affald, du ikke får hentet derhjemme. Det kan også være, du i perioder har mere papir, pap, metal, glas eller hård plast, end der kan være i dine affaldsbeholdere. Det kan du også aflevere på genbrugspladsen.
9. Hvad med boligforeninger/boligselskaber
I etageejendomme og samlede bebyggelser kan der være små variationer i, hvordan man skal sortere. Det kan du høre mere om hos din kommune. Er du ejendomsadministrator, ejendomsfunktionær, eller har du på anden måde ansvaret for affaldshåndteringen i din boligforening, kan du hente hjælp her.