Julegavernes indpakning
Julens meget gavepapir og gavebånd kan som regel ikke genanvendes. Læs om hvorfor.
AffaldPlus lavede for en del år tilbage en beregning, der viser, at danskerne hvert år sammenlagt bruger ca. 825 ton gavepapir. Det baserede sig på en formodning om, at hver dansker i snit bruger noget, der ligner 1 rulle gavepapir a 150 gram hver jul.
I 2023 har vi regnet lidt på det igen. Hvis vi går ud fra det senest oplyste befolkningstal fra Danmarks Statistik fra september 2023, og ikke medregner ydergrupperne (børn og ældre, da de nok ikke bruger så meget gavepapir), får vi et tal på 4.615.239 mennesker i Danmark i alderen 20-89 år.
Hvis vi antager, at hvert af disse mennesker bruger, hvad der svarer til en rulle gavepapir på 150 gram, får vi et forbrug af julepapir på ca. 693 tons.
Beregningen er altså baseret på en antagelse. Der vil selvfølgelig være en del af de knap 4,6 mio. mennesker, som slet ikke bruger julepapir. Enten fordi de ikke giver julegaver, eller fordi de ikke køber nyt julepapir, men pakker gaverne alternativt ind. Til gengæld vil der nok også være en del mennesker, der bruger meget mere end en enkelt rulle. Vurdér selv, om du tænker vores antagelser er realistiske.
Når man kigger på det ressourcetræk, der går til at lave 693 ton julepapir, kommer vi op i de svimlende tal, at vores indpakning med julepapir giver anledning til et forbrug af i alt ca. 65.000 ton vand, 7.850 MWh energi, 748 ton træ og 706 ton kemikalier!
Desværre kan det meste gavepapir ikke genanvendes. Det skyldes enten, at det er for glittet, belagt med plast eller metal eller er produceret i en meget dårlig papirkvalitet, hvor fibrene ikke kan genanvendes. I AffaldPlus anviser vi derfor gavepapir til restaffald.
Hvis du i stedet for at købe nyt julepapir pakker dine gaver ind i aviser eller andre genbrugte materialer, sparer du hele det store ressourcetræk. Hermed er tippet givet videre!
Gavebånd og kort
Ingen gaver uden gavebånd! Det traditionelle gavebånd også kaldet polybånd er lavet af plast, men kan desværre ikke genanvendes sammen med vores andet bløde plast. Derfor skal det enten i 'Rest efter sortering' på genbrugspladsen eller restaffald derhjemme.
Et alternativ til polybåndet er sejlgarn, bast eller silkebånd - det kan genbruges igen til næste år!
Til og fra-kort uden pynt (som fx glimmer) skal afleveres til papir og småt pap, hvorimod kort med pynt skal til restaffald. Hvis kortet spiller musik, når du åbner det, skal det afleveres på genbrugspladsen som 'Småt elektronik'.
Flere artikler om affald og genbrug
Læs og lær mere om, hvordan AffaldPlus behandler og genanvender dit affald og få ny viden om affald og genbrug.