Sorø Fjernvarme - vores siden af sagen
Det er virkelig mange historier om fjernvarme i pressen, og i Sorø Fjernvarme er vi desværre ikke gået fri af kritiske debatindlæg og misvisende overskrifter her i løbet af efteråret. Vi er virkelig ærgerlige over, at fjernvarmen over hele landet på den måde er kommet i modvind, for det går ud over den grønne omstilling. Og især når det på ingen måde har hold i virkeligheden. Her svarer vi på nogle af de udsagn vi har hørt på (fjern-)varmerørene. Læs med og få den korrekte information fra ’hestens egen mund’:
Sorø Fjernvarmes solvensgrad er 0,13, og selskabet er på vej til konkurs
I læserbreve har man forsøgt at sætte sig ind i Sorø Fjernvarmes økonomi ved at læse i årsrapporten fra 2023. Den viser en samlet balance på 376 mio. kr. og en egenkapital på 500.000 kr. Ud fra disse tal kommer man frem til, at Sorø Fjernvarme har en solvensgrad på blot 0,13 %, hvilket i manges ører lyder virkelig skidt. Man har blot glemt, at Sorø Fjernvarme er et såkaldt ”hvile-i-sig-selv-selskab”. Vi MÅ ikke have en voksende egenkapital. Vores økonomi skal hele tiden balancere og ”gå i nul”. Hvis der er overskud det ene år, skal det gives tilbage til kunderne det næste og det samme med underskud.
Sorø Fjernvarme har selvfølgelig en gæld pga. byggeriet af Sorø Bioenergi og udrulningen af fjernvarme i etape 1, men den er indarbejdet i budgetterne og i øvrigt garanteret af Sorø Kommune.
Udrulningen af fjernvarme i Sorø by er sat på pause pga. dårlig økonomi
Det gik glimrende med tilslutningen til etape 1. Energikrisen var tæt på, og folk var ivrige for at komme af med gassen. I etape 2 er gasprisen faldet, energikrisen gledet i baggrunden og det halter med politisk opbakning fra regeringen til fjernvarmeudrulningen. Det har betydet, at etape 2 samlet set ikke opnåede de 60 % tilslutning, men det betyder på ingen måde, at udrulningen er sat på pause, og økonomien er dårlig.
Vi kan ikke lave hele etape 2, da det ikke ville være økonomisk forsvarligt, men vi kan lave dele af etape 2 i de områder, hvor tilmeldingerne er koncentreret. Det er primært omkring større boligselskaber. Netop nu er vores rådgiver, COWI, ved at regne på, præcis hvilke tilmeldte adresser i etape 2, der får fjernvarme, fordi der stadig er god økonomi i at lave dele af etape 2.
Det er klart, at havde vi opnået 90 % tilslutning, så havde den samlede økonomi for den enkelte kunde set bedre ud, men en delvis udrulning betyder ikke, at økonomien bliver dårlig, for så havde vi slet ikke gjort det.
Tendensen med, at fjernvarmeprojekter ikke opnår tilstrækkelig med tilslutning er desværre ikke afgrænset til Sorø by. Landet over falder fjernvarmeprojekter på stribe af samme årsager.
Bestyrelsen i Sorø Fjernvarme har ikke de nødvendige kvalifikationer
Bestyrelsen består af en formand, som også er formand i AffaldPlus’ bestyrelse, to kommunalpolitikere fra Sorø Kommune, der ligeledes indgår i AffaldPlus’ bestyrelse samt to kunderepræsentanter valgt ind af kunderne for en 2-årig periode.
Ivan Hansen er tidligere borgmester i Sorø og har siddet 21 år på posten. Jens Jacobsen er uddannet ingeniør og har desuden en HD i organisation og ledelse. De to kundevalgte repræsentanter er også dygtige folk. Anders Vestergaard Christensen er uddannet cand.oecon. og sidder på 17. år som Business Advisor i SAS. Knud Erik Madsen kender fjernvarmebranchen indgående med sin baggrund som afdelingsdirektør i Østergaard Entreprise, som netop har ekspertise i fjernvarme. Formanden har arbejdet med politik og bestyrelsesarbejde i 34 år.
Når man først er blevet fjernvarmekunde, SÅ stiger priserne!
Den hører vi tit, og det er simpelthen noget sludder! Varmebetalingen består af et fast bidrag udregnet ud fra boligens størrelse og et variabelt bidrag, som afregnes ud fra, hvor meget varme den enkelte kunde bruger. Varmeprisen (fast og variabel) reguleres årligt, så de hele tiden afspejler de faktiske omkostninger – hverken mere eller mindre!
Økonomien i fjernvarmeselskaber skal balancere – der må hverken være over- eller underskud. Det siger loven. Derfor er der, som det antydes, ingen grund til at tro, at priserne pr. automatik stiger efter tilslutning, og at Sorø Fjernvarme bare skal ”skumme fløden”. Hvis prisen stiger, så er det fordi, omkostningerne til at producere varme og drifte selskabet er steget.
Sorø Kommunes borgere har betalt 750.000 kr. til at undersøge mulighederne for fjernvarme i tre mindre byer
I Sorø Kommunes budgetaftale fra december 2023 blev det besluttet, at kommunen (og dermed fællesskabet) ville stille en kommunegaranti på 750.000 kr. til at afdække mulighederne for fjernvarme i Dianalund, Stenlille og Ruds Vedby. Det skete for ikke at belaste Sorø Fjernvarmes kunder med udgiften til etablering af eventuelt nye, selvstændige selskaber.
Når man skal etablere fjernvarme, er der en hel del undersøgelser og beregninger, der skal på plads, før maskinerne kan gå i jorden og før, at man reelt ved, om projektet kan opnå tilstrækkelig med tilslutning. Det er fx forbrugerøkonomiske analyser, så man sikrer, at det er rentabelt, tekniske analyser i form af rørdimensionering og placering, rådgivning, markedsføring og meget mere. Disse udgifter bliver dækket af de nye kunder, hvis projektet bliver til noget, men opnås der ikke tilstrækkelig med tilslutning, så træder kommunegarantien i kraft.
Sorø Fjernvarme er på vej i samme retning som det skandaleramte Odsherred Forsyning
Historien om Odsherred Forsyning er virkelig trist, og der er desværre ingen tvivl om, at den smitter af på landets øvrige fjernvarmeselskaber og skader den grønne omstilling.
Odsherred Forsyning måtte af flere årsager stoppe deres fjernvarmeprojekt. Desværre havde de købt stort ind af rør og units, som blot ligger og samler støv på et lager. For at hjælpe dem af med noget af lageret og samtidig gøre en god handel til vores eget projekt, har vi købt rør og units af Odsherred Forsyning til en rigtig god pris. Men vi har altså ikke shoppet billigt, fordi vi nærmer os konkurs, og vi køber heller ikke ind til lager, som Odsherred havde gjort i stor stil. Vi køber kun dét ind, som vi har solgt og ved, vi skal bruge.
Når vi udvider fjernvarmenettet i Sorø, eller i en anden mindre by, så sker det efter en fastlagt proces med mange ”stopprøver” undervejs. Her står bestyrelsen på mål for, at det er forsvarligt at fortsætte til næste fase. Vi følger desuden løbende op på, om projektets forudsætninger har ændret sig. Det kan fx være renten, priserne på rør, VVS-arbejde m.m.
Pga. mangel på biobrændsel i form af have- og parkaffald er alle borgere i Sorø Kommune tvunget til at betale til haveaffaldsordningen, så Sorø Fjernvarme kan få billigt brændsel
Det er Sorø Kommune, der har besluttet, at alle borgere skal have mulighed for at få hentet haveaffald derhjemme. Ordningen er obligatorisk og en ekstra service – især til dem der ikke har så let ved at komme på haveaffaldspladsen. Sorø Kommune har bedt AffaldPlus, om at stå for indsamlingen.
Der er fuldstændig vandtætte skotter mellem AffaldPlus og Sorø Fjernvarme, som AffaldPlus ejer. Det er to selvstændige selskaber, som både er juridisk og økonomisk adskilt. Det er korrekt, at AffaldPlus fremstiller biobrændsel af haveaffald fra alle haveaffaldspladser. Dét biobrændsel køber Sorø Fjernvarme af AffaldPlus til markedspris. I 2023 lå andelen af biobrændsel i Sorø Fjernvarme i form af have- og parkaffald på 39 %. Følg med i tallene her