Selskabsgørelse
Klimaaftalen fra sommeren 2020 har haft stor indflydelse på den kommunale affaldssektor, og det gælder også AffaldPlus.
Klimaaftalen fra sommeren 2020 har haft stor indflydelse på den kommunale affaldssektor, og det gælder også AffaldPlus. De mange ubekendte, løse ender har givet anledning til frustration og bekymring, men vi tager det ’step by step’, efterhånden som stadig mere falder på plads politisk.
Salg af anlæg til behandling af madaffald
I Klimaaftalen fra 2020 lød det blandt andet, at fælleskommunale affaldsselskaber som os ikke fremover må eje anlæg til genanvendelse, og at det genanvendelige affald skulle i udbud.
I 2018 byggede vi et anlæg til forbehandling af madaffald. Det måtte vi desværre skille os af med, og vi solgte det fra pr. 1. januar 2024 til Nordic BioWaste. Inden da, fra juli 2023, skulle vi sende behandlingen af madaffald i udbud. Det gjorde vi, og vi vandt heldigvis behandlingen af madaffald fra vores seks ejerkommuner, som Nordic BioWaste derfor behandler på anlægget frem til 1. juli 2027.
Vores butikkers eksistens i fare
Samme forlig (klimaaftalen 2020) sagde også, at der på alle genbrugspladser skulle etableres genbrugsområder med ’giv og tag’ som formål. Vi måtte med andre ord ikke sælge og dermed tage penge for indleveret affald og andet til ’Direkte genbrug’, som vi gør det i dag i vores butikker.
Det var vi utrolig kede af, fordi det i vores tilfælde reelt ville betyde, at færre ting fik nyt liv. Men heldigvis fik vi før julen 2023 en tidlig julegave med besked om, at den del af klimaaftalen blev annulleret. Vi kunne beholde vores butikker og drive dem, som vi gør i dag! Det er vi virkelig glade for, fordi den lille betaling, vi i dag tager for varerne i butikkerne, gør, at vi kan holde genbrugshjulene kørende. Mere om vores butikker og filosofien bag.
Privatisering af Næstved Affaldsenergi
Klimaaftalen fra sommeren 2020 førte også til en ændring i miljøbeskyttelsesloven, som blev vedtaget fra juni 2023. Den siger, at affaldsenergianlæggene skal konkurrere med hinanden – altså liberaliseres som et forsøg på at reducere den samlede forbrændingskapacitet i Danmark med 30 %. Som en del af denne kapacitetstilpasning lukkede vi Slagelse Affaldsenergi i maj 2024, hvilket var seks år før oprindelig planlagt.
Vi er nu i fuld gang med, pr. 16. december 2024, at udskille Næstved Affaldsenergi i eget selskab ved navn AffaldPlus Affaldsenergi A/S. Fra 1. juli 2025 skal vi nemlig være klar til at konkurrere om at vinde udbuddene på energiudnyttelse af blandt andet vores seks ejerkommuners affald, når det kommer i udbud i efteråret 2024. Det gælder både det husstandsindsamlede restaffald og ’Rest efter sortering’ samt ’Polstrede møbler’ fra genbrugspladserne.
Selskabsgørelse af alle affaldsydelser
Et flertal i Folketinget indgik i 2022 forlig om, at kommunernes affaldsydelser skal selskabsgøres. Aftalen indebærer, at driftsopgaver og myndighedsopgaver inden for affaldsområdet skal adskilles. Årsagen til den manøvre er, at regeringen ønsker, at de kommunale selskaber skal være momspligtige. Det tiltag er dog p.t. gået i stå, og vi afventer yderligere udspil fra regeringen og forligspartierne.
Vi har dog alligevel udarbejdet et forslag til, hvordan AffaldPlus kan hjælpe ejerkommunerne med selskabsgørelse. Se mere her i pdf’en.