Vores mål
AffaldPlus er sat i verden for at hjælpe ejerkommunerne med at løse deres opgaver på affalds- og energiområdet. Vi skal dermed gøre vores til, at kommunerne lever op til målene om genanvendelse, bæredygtighed og produktion af energi.
AffaldPlus arbejder hver dag for at hjælpe kommunerne med at nå EU's og regeringens målsætninger, når det gælder genanvendelse. Herudover optimerer vi hele tiden vores anlæg og vores håndtering af affaldet, så vi sikrer den bedst mulige udnyttelse af affaldets ressourcer. Det gør vi bl.a. ved at følge affaldshierarkiet og prioritere genbrug over genanvendelse, og genanvendelse over energiudnyttelse. Kun en lille del af affaldet ender på deponi og til specialbehandling.
AffaldPlus' målsætninger for 2019-2025
I vores strategi 2019-2025 arbejder vi i AffaldPlus med at realisere disse 4 overordnede målsætninger:
1. Sikre forudsætningerne for at ejerkommunerne når EU's og regeringens mål om genanvendelse
Kravet om genanvendelse, som ejerkommunerne skal leve op til er 55 % genanvendelse af syv fokusfraktioner i 2025.
Status: I 2023 var genanvendelsen af fokusfraktionerne på lige godt 53,5 % (efter gl. målemetode). De indsamlingsordninger, som ejerkommunerne har implementeret de sidste par år, har derfor generelt virket efter hensigten og har hævet genanvendelsen fra ca. 32 % i 2017. Alle seks kommuner har implementeret affaldsbekendtgørelsens krav om sortering i 10 fraktioner ved husstanden.
2. Øge andelen af direkte genbrug
AffaldPlus prioriterer at sænke den samlede klima- og miljøbelastning fra affaldet gennem mere direkte genbrug.
Status: Generelt er det lykkedes at øge andelen af direkte genbrug gennem etableringen af PlusButikker og PlusMarkedet i Vordingborg. I 2023 var andelen af direkte genbrug i AffaldPlus på 1.917 ton . I 2023 er mængden steget med ca. 12 %-point i forhold til året før.
3. Optimere bæredygtig og miljøvenlig energiproduktion
Udnyttelsen af affaldet til energiproduktion skal være så effektiv som muligt og bidrage til at beskytte miljøet og reducere den samlede klimabelastning.
Status: AffaldPlus er nået et stort skridt videre med bæredygtig og miljøvenlig energiproduktion gennem etableringen af Sorø Bioenergi, som blev sat i drift i 2021. Her udnytter vi den vedholdige del af haveaffaldet som biobrændsel til energiproduktion. I 2023 har vi desuden fået kommunernes tilladelse til at arbejde videre med vores rolle som leverandør af ikke-affaldsfyret fjernvarme.
På energiområdet har vi sat os som mål altid at være dobbelt så gode, som lovgivningen kræver, og det mål lever vi op til.
4. Lokal forsyningssikkerhed på affaldsområdet i ejerkommunerne
Det er vigtigt for ejerne gennem en fælles løsning af opgaverne i AffaldPlus at fastholde den lokale forsyningssikkerhed. Og sammen med den investeringer, arbejdspladser og nærhed til borgere og erhvervsliv.
Status: Da Slagelse Kommune har haft ønske om at overgå til en anden energiproduktion end affaldsforbrænding, lukker Slagelse Affaldsenergi pr. 31. maj 2024.
Vi arbejder målrettet for at gøre en forskel for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. I 2023 havde vi 49 personer ansat i diverse skåne- og flexjobs og herudover 154 i praktik eller samfundstjeneste. Desuden havde vi 6 lærlinge/elever ansat i 2023.
Kpi
Vi arbejder med årlige, målbare kpi'er (Key Performance Indicators) for at opnå vores mål. Kpi'erne præsenteres for vores bestyrelse i februar, hvor der laves der status for året, der gik, og hvor kpi’erne for det kommende år fastsættes.
Læs om vores arbejde med kpi'erne i 2023
Læs vores bæredygtighedsrapport for 2023:
FN's verdensmål
AffaldPlus arbejder målrettet med FN’s bæredygtighedsmål. Ud af de 17 udviklingsmål har vi valgt 3 specifikke, som relaterer sig til AffaldPlus og affaldsbranchen.
Vi vil specifikt arbejde med udviklingsmål 7 ved at trimme vores anlæg og optimere arbejdsgangene på drift og vedligehold mest muligt, så der opnås de bedste resultater med mindst mulig miljøpåvirkning.
Vi vil indsamle madaffald til produktion af biogas, der indgår som en bæredygtig kilde i det samlede energimix.
Og vi vil udnytte den vedholdige del af haveaffaldet til CO2 -neutral energiproduktion.
Vi vil arbejde specifikt med delmål 11 ved at bidrage til realiseringen af ejerkommunernes affaldsplaner, så vi kan nå genanvendelsesmålene for 2022.
Og vi vil invitere skoler og andre fra lokalsamfundet til YderZonen for at formidle nødvendigheden af bæredygtigt forbrug af ressourcer.
Vi vil arbejde specifikt med udviklingsmål 12 ved at arbejde for omstillingen til en cirkulær økonomi. Vi vil arbejde med udgangspunkt i affaldshierarkiet for at opnå ressourcestrategiens nationale målsætning om at genanvende 50 % af de 7 fokusfraktioner i husholdningsaffaldet i 2022.
Vi vil sørge for en korrekt håndtering af kemikalier og farligt affald, som også i en bæredygtig fremtid skal håndteres som en del af miljøbeskyttelsen. Og vi vil arbejde aktivt med kommunikation til borgere og virksomheder om, at affald er ressourcer. Og vi vil fortsat arbejde på at få mest muligt madaffald udsorteret fra restaffaldet til håndtering på vores KOD-anlæg.