Pesticider i haveaffaldet
AffaldPlus har fundet koncentrationer over grænseværdierne for drikkevand af pesticider i det vand, som opstår fra Karise Haveaffaldsplads, herunder glyphosat, som blandt andet anvendes i det meget brugte ukrudtsmiddel RoundUp.
Det er vigtigt at understrege, at det ikke er i selve drikkevandet, der er fundet pesticidrester. Men derimod i det regnvand, som rammer det afleverede haveaffald og efterfølgende afledes via en såkaldt faskine.
Karise Haveaffaldsplads midlertidigt lukket
Haveaffaldspladsen i Karise bliver indtil videre lukket for modtagelse af haveaffald fra mandag den 2. september 2019. Det skyldes, at Karise Vandværk har en drikkevandsboring blot 100 meter fra pladsen.
Samtidig er vi i dialog med Faxe Kommune om den videre drift af pladsen. "Vi kan ikke godkende pladsen igen, før der er overblik over udledningen af vand fra pladsen", siger Thorkild Lauridsen, der er centerchef for Plan og Miljø i Faxe Kommune, som i sin tid udstedte miljøgodkendelsen til haveaffaldspladsen. "Man kunne måske forestille sig kloakering, så spildevandet fra pladsen bliver renset", foreslår Torkild Lauridsen. AffaldPlus er allerede i gang med at arbejde på en permanent løsning, hvor pesticiderne ikke kan gøre skade.
Karise Haveaffaldsplads er populær, og vi er kede af den gene, det giver kunderne, at de i en periode må køre til vores øvrige pladser i fx Faxe, Rønnede eller Haslev.
TV2 Øst bragte den 1. september 2019 en artikel om problemet med pesticider
Kontakt med region og vandværk
AffaldPlus har kontaktet Region Sjælland, som har det overordnede ansvar for overvågning af grundvandet.
Søren Kristensen, formand for Karise Vandværk, siger til TV2 Øst, at han er glad for, at der bliver handlet på opdagelsen. Han siger desuden, at risikoen for, at pesticiderne er nået drikkevandet er mikroskopisk, men at vandværket selvfølgelig tager prøver at den nærliggende vandboring.
Øvrige pladser undersøges
Vi har iværksat undersøgelser af vandet, som opstår fra vores øvrige haveaffalds- og genbrugspladser. De første analyser peger på, at der er tale om et generelt problem, da vi har konstateret et højt pesticidniveau ved haveaffaldspladserne i Rønnede, Faxe og Haslev. Til forskel fra Karise er der dog dér ikke drikkevandsboringer i nærheden.
Potentielt kan sagen få betydning for alle de haveaffalds- og genbrugspladser i Danmark, hvor vandet fra pladsen ikke afledes som spildevand. Vi forventer derfor at skulle etablere opsamling af regnvandet og egentlig spildevandsudledning på de pladser, som ikke allerede har det.
Opdatering december 2019
Nu er der foretaget yderligere analyser, og et notat fra Orbicon konkluderer, at aktiviteten på Karise Haveaffaldsplads ikke udgør en nævneværdig risiko for Karise Vandværks nærliggende boringer. Vi er i dialog med Faxe Kommune om genåbning af pladsen.
Yderligere spørgsmål
Genbrugschef
Camilla Bjerg Pedersen
cbp@affaldplus.dk
Tlf. 4014 9105