Sorø Bioenergi
På Kragelundsvej 12 i Sorø er vi netop nu i gang med at bygge Sorø Bioenergi. Et helt nyt fjernvarmeværk, som i stedet for naturgas kommer til at køre på lokalt have- og parkaffald.
På Kragelundsvej 12 i Sorø er vi netop nu i gang med at bygge Sorø Bioenergi. Et helt nyt fjernvarmeværk, som i stedet for naturgas kommer til at køre på lokalt have- og parkaffald.
Sorø Bioenergi giver gravearbejde i byen
Sorø Fjernvarme har påbegyndt gravearbejdet i forbindelse med det nye Sorø Bioenergi. Arbejdet påvirker bybilledet med gigantiske rør, gravkøer, jordbunker og afspærring, men det er nødvendigt, når så store rør skal lægges på en rute igennem byen med forhindringer som motorvej, villakvarterer, veje m.m.
Arbejdet er i gode hænder, og Sorø Fjernvarme tager hensyn til både byen og byens borgere. Det betyder blandt andet, at arbejdet på skolevejen, Smedevej, og krydset mellem Ringstedvej og Nordmarksvej lægges i sommerferien, når trafikken er på sit laveste.
Gravearbejdet
Selve gravearbejdet omhandler ca. 7 kilometers rørlægning, der skal forbinde det kommende varmeværk på Kragelundsvej med værket på Industrivej og videre ud til værket på Smedevej. Gravearbejdet forventes at stå på til foråret 2021.
I november graves der på følgende veje: Færøvej, Koldemosevej, Filosofgangen, Holbergsvej og Fægangen.
Sikkerhedshensyn og information
Nye tiltag i byen, store maskiner og gravearbejde tiltrækker ofte nysgerrige sjæle. Af sikkerhedshensyn beder vi alle om at respektere afspærringerne.
Ved gravearbejdet vil der snarest stå skilte med information om arbejdet. Herudover uddeler vi også skriftlig information til de omkringliggende husstande.
Indløft af tunge maskiner
Den 3. juni kunne Sorø borgmester, Gert Jørgensen, tage første spadestik til selve byggeriet, der forventes færdigt sommeren 2021. Nu er byggepladsen "invaderet" af kraner og lastbiler til særtransport, der skal løfte de tunge maskiner på plads. Det gælder bl.a. en 15 tons tung ovn, en indskubber, der skal trykke brændslet ind i ovnen, oliekedler og en quench, som skal afkøle røggassen fra 200°C til 65°C vha. kondensvand.
Disse forbrændingsudstyr er så store og tunge, at det ikke er muligt at køre dem ind, når Sorø Bioenergi er færdigbygget. Derfor bliver de nu løftet ind på plads og installeret, inden et skelet af stål bygges op omkring det.
Bæredygtigt byggeri
Sorø Bioenergi er ikke bare med til at sænke varmepriserne, men kommer også til at producere el svarende til 2.200 borgeres årlige forbrug.
Herudover er bygningen designet med bæredygtige materialevalg. Mængden af beton er fx reduceret med 25 %, taget bliver et grønt sedum-tag, som er med til at styrke biodiversiteten, og facaden beklædes med trælameller, som er behandlet mod råd uden brug af kemikalier.
Ressourcerne i have- og parkaffaldet recirkuleres
En tur på genbrugspladsen med traileren fuld af haveaffald vil i fremtiden give grøn varme i radiatoren i Sorø og recirkulerer vitale næringsstoffer, herunder fosfor, til dansk landbrug. Hele den grønne affaldsressource bruges. De mindre næringsrige dele i form af grene og træaffald bliver til grøn energi, og de mere næringsrige og lettere bionedbrydelige dele i form af bl.a. blade, planterester og græs bliver til jordforbedring på marker.

Grøn energi og lokal cirkulær økonomi
Have- og parkaffald er den mest bæredygtige form for biomasse. Affaldet er indsamlet eller afleveret på genbrugs- og haveaffaldspladser i de seks AffaldPlus-kommuner. Dvs. minimal transport og brug af grønt haveaffald, der er en fornybar og årlig tilbagevende ressource fra beskæringer og havearbejde fra lokalsamfundets egne haver og parker.
