Eternit uden asbest kan genanvendes!
Asbest er meget sundhedsskadeligt, og derfor indførte AffaldPlus sidste år skærpede regler, når det gælder aflevering på vores genbrugspladser: Man må maks. aflevere 20 plader pr. besøg, og affaldet skal være forsvarligt indpakket - gerne i dobbelt-emballage. Tiltaget skal sikre, at både medarbejdere og kunder undgår at blive udsat for de meget sundhedsskadeligt asbestfibre, som ellers kan hvirvle rundt i luften.
Der er dog også en del af de materialer, vi får ind, som IKKE indeholder asbest. Man holdt op med at producere tagplader med asbest i 1988, og vi ser derfor fra tid til anden også kunder med 'nyere' tagplader, dvs. fra efter 'asbestperioden'.
Forsøg bliver permanent
Hidtil har vi ikke haft andre muligheder end at behandle asbest og eternit éns og sende hele molevitten til deponi ('Til nedgravning'). Dette har vi gjort ud fra et forsigtighedsprincip, da det kan være svært at afgøre, om materialet er helt fri for asbest. Men siden efteråret 2023 har vi forsøgsvist kørt dokumenteret asbestfrit eternit fra hhv. Ringsted og Næstved Genbrugsplader til lokal genanvendelse. Og det er gået så godt, at vi pr. 1. maj 2024 indfører en Eternitcontainer på alle vores store genbrugspladser, nemlig:
- Haslev
- Korsør
- Næstved
- Ringsted
- Rønnede
- Slagelse
- Sorø og
- Vordingborg
For at aflevere eternit i containeren skal man kunne dokumentere, at materialet IKKE indeholder asbest. Kan man det, kan materialet afleveres helt uden indpakning - dog maks. 50 plader pr. dag. Affaldet bliver sendt til en lokal aftager, som analyserer eternittens renhed med jævne mellemrum. Indtil videre har vores forsøgslæs været af så god en kvalitet, at eternitten kan genanvendes. Dvs. at den bliver knust ned og bruges som erstatning for sand og grus, når der skal laves ny beton. Der kan også fremstilles produkter af ren eternit som fx trafikchikaner.
Kan man derimod ikke dokumentere, at materiale er asbestfrit, skal man fortsat aflevere affaldet indpakket i 'Asbest'-containeren.
Sådan kender du forskel
Det kan aflæses på eternitpladerne, om de indeholder asbest. På pladerne er der nemlig påtrykt et nummer på 5-10 cifre.
- Er der otte cifre i nummeret, og starter det med 4 eller 5? Så er det ikke asbest.
- Har du dokumentation for, at materialer er produceret efter 1988? Så er det ikke asbest
Men...
- Har nummeret 5 eller seks cifre og starter det med 0, 1, 3, 5, 6 eller 7. Så indeholder de asbest.
- Kan du ikke finde et nummer? Så skal du antage, at der er asbest i.
Vi har lavet en lille video, som kort fortæller, hvordan man kan kende forskel på, om éns tagplader indeholder asbest.
Om containeren til 'Eternit'
Forsøget med eternit har kørt på genbrugspladser i Ringsted og Næstved siden efteråret 2023. Nu gøres forsøget permanent og udvides til andre pladser. Henvend dig til personalet med din dokumentation for, at pladerne er asbestfri. Så vil personalet låse 'Eternit'-containeren op.
Husk, at du som borger i én af AffaldPlus' 6 ejerkommuner (Faxe, Ringsted, Næstved, Slagelse, Sorø og Vordingborg) frit kan vælge, hvilken genbrugsplads du vil benytte.
Benytter du en af vores øvrige genbrugspladser (altså uden eternit-container), kan du også godt aflevere dit materiale uindpakket, hvis du kan dokumentere, at materiale er asbestfrit. Du skal dog stadig bruge værnemidler, når du er i nærheden af 'Asbest'-containeren. Alle materialer i 'Asbest'-containeren køres til nedgravning.