God affaldshåndtering sparer CO2
AffaldPlus' daglige arbejde med at udnytte affaldets ressourcer bidrager til væsentlige CO2-reduktioner i vores 6 ejerkommuner. For genanvendelsen af de 7 fokusfraktioner ligger CO2-reduktionen i AffaldPlus-kommunerne på ca. 52.000 tons årligt.
Når vi genanvender vores affald, sparer vi ressourcer og energi. Og begge dele betyder rigtig meget for vores udledning af CO2.
Derfor forsøger vi til enhver tid at genbruge og genanvende så meget som muligt af vores affald - før vi energiudnytter, og i særdeleshed før vi deponerer og specialbehandler affaldet.
Men hvad betyder AffaldPlus' arbejde i forhold til vores CO2-udledning? Herunder kan du se et par eksempler.
Pap
Hver gang vi genanvender ét kilo pap, sparer vi miljøet for udledningen af 2 kilo CO2. For de seks AffaldPlus-kommuner tilsammen betyder det, at vi årligt sparer miljøet for 5.860 tons CO2.
Plast
Vi sparer 1,8 kg CO2, hver gang vi genanvender 1 kg plast. Den samlede CO2-besparelse - med de mængder plast vi i samlede ind i 2019 - er på 2.160 tons, men potentialet er højere. Faktisk kan vi spare miljøet for hele 11.000 tons CO2, hvis vi afleverede al vores plast til genanvendelse.
Glas
Med den mængde glas vi årligt indsamler i AffaldPlus-kommunerne, sparer vi miljøet for udledningen af næsten 3.160 tons CO2.
Metal
10 brugte øldåser kan blive til 9,5 nye. Og når vi genanvender, undgår vi at skulle fremstille en masse ny aluminium, og det sparer både vand og energi. Fx sparer vi 60 % af energiforbruget ved at lave metal ud af brugt metal fremfor at lave det af nye materialer.
Genbrugsbeholderen derhjemme
I et par år har alle seks kommuner indsamlet papir, småt pap, metal, glas og hård plast hjemme ved husstandene. Samlet set henter skraldemændene hver måned 21 kg affald til genanvendelse fra hver husstand. Det giver en CO2-gevinst på 15 kg fra hver husstand svarende til 1.330 kørte kilometer, - eller to ture fra Vordingborg til Hobro og retur. For hele AffaldPlus-området ligger CO2-gevinsten på omkring 23.000 tons CO2 ved, at vi genanvender de indsamlede materialer. Tæller vi alt det genanvendte pap, papir, metal, glas, plast, madaffald og træ med - altså også alt det, der indsamles via genbrugspladserne - bliver det sammenlagt til 51.800 ton CO2 om året - svarende til det samlede udslip fra godt 3.000 gennemsnitsdanskere. (Eller uden sammenligning i øvrigt: CO2-udslippet ved fremavling af 16,7 mio. kg kyllingekød!).
Tekstiler: Fra gamle underhylere til nye byggematerialer
AffaldPlus har sammen med Gate21 undersøgt, hvordan resttekstiler som slidte håndklæder og hullet tøj kan genanvendes som isoleringsmaterialer og akustikpaneler i byggebranchen. Projektet har vist, at der årligt er potentiale for at sortere op mod 2.200 tons tekstiler fra til genanvendelse i AffaldPlus' seks kommuner - materialer der ellers tidligere blev sendt til energiudnyttelse. Da der gennemsnitligt udledes 15 kg CO2 for hvert kilo tekstil, der fremstilles, ville vi teoretisk kunne spare 33.000 tons CO2 ved at bruge alt kasseret tekstil til nyt tekstil i stedet for blot at brænde det.
Energiudnyttelse
Hver gang vi brænder 1 ton affald, udleder vi 0,4 tons CO2. Men samtidig sparer vi jo at fyre med fossile brændsler som fx olie, gas og kul. Derfor er der samlet set en CO2-besparelse på 19.000 tons årligt ved af fyre med affald i AffaldPlus-området.
Haveaffald bliver biobrændsel
AffaldPlus har bygget Sorø Bioenergi, som er et helt nyt fjernvarmeværk i Sorø. Det kører på lokalt have- og parkaffald og har erstattet det gamle, naturgasfyrede varmeværk i Sorø. Ved at gå fra naturgas til biobrændsel sparer vi hvert år 10.000 tons CO2.